Almanya: 13 Milyon yoksul – Garip Bali

HomeAlmanyaHaberler

Almanya: 13 Milyon yoksul – Garip Bali

Almanya: 13 Milyon yoksul – Garip Bali

Almanya‘da ortalama net gelirin %60‘in altında bir kazançla yaşamak zorunda kalanlar yoksul sayılıyor. Bu kritere göre Almanya nüfusunun %16‘sı, yani 13 Milyon insan, yoksul.

Eşitlikçi refah çatı örgütü (Der Paritätische Wohlfahrtsverband, DPW) 10 ile 12 Haziran arasında yoksulluğa karşı bir eylem kongresi düzenledi. “Yoksulluk ortadan kaldırılsın” şiarıyla gerçekleşen dijital eylem kongresinde 500’den fazla katılımcı bir araya geldi. Aralarında çok sayıda sosyal hizmet inisiyatifi, aktivist ve yoksulluktan etkilenen insanlar da yer aldı. Amaçları şuydu: Yoksullukla ilgili siyasi taleplerin kamuoyu ve siyaset tarafından daha çok dikkate alınması, değişimlerin gerçekleşmesi için, ilişki ağları oluşturarak, birlikte hareket ederek ve ses çıkararak baskı oluşturmak.

Artık Almanya‘da da yoksulluğun geniş bir kesimi kapsadığı bilinen bir gerçeklik. 2000 ve 2001 yıllarında Federal Mecliste alınan kararlara göre, her hükümet görevi döneminde yoksulluk ve zenginlik (Armuts- und Reichtumsbericht) ile ilgili bir rapor hazırlayıp bu raporu kamuoyla paylaşmak zorunda.

Kongreyi düzenleyen DPW, Federal Meclisin hazırladığı bu raporların yoksullaşmaların azalması anlamında her hangi bir etkisinin olmadığını bu soruna karşı sosyal kuruluşların artık daha etkin bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. DPW‘nin müdürü Schneider „Almanya‘da artan yoksulluk boyutunun hangi düzeyde olduğu 30 yıldır yapılan akamedik çalışmalar ve istatistik araştırmalarda çok iyi biliniyor“ diye ekledi. Bu nedenden dolayı Schneider akademik ağırlıklı bir kongre yerine, yoksulların kendilerini ifade edecekleri ve taleplerini dile getirdikleri bir kongre yapmayı tercik ettiklerini açıkladı. Schneider „bütün sosyal hakların geçmişte ancak mücadele ile elde edildiğinin tekrar bilince çıkarılması‘ gerektiğini de hatırlattı.

DPW başkanı Rosenbrock ise, Almanya‘da yoksulluğu gündem yapmamak için sürekli, dünyanın diğer ülkelerindeki yoksulluğun çok daha vahim düzeylerde olduğu argümanıyla karşılaştırılmaların yapılmasına karşı ise „bu doğrudur, ama Almanya‘da yoksulların zenginlere nazaran on sene daha az yaşamaları kabul edilemez bir şey“ dedi.

Kongrede Corona krizinde yoksulların sağlık, sosyal, eğitim ve ekonomik açılarından daha çok olumsuz etkilendiği de ifade edildi. Kongrede ağıtlıklı olarak yoksulluğun nasıl aşılıcağı konusunda fikir alış verişinde bulunuldu. Yoksulların hikayelerinin daha fazla duyulur ve bilinir olması açısından böylesi kongrelerin önemi ortada. Önümüzdeki süreçte yoksulluğa karşı önlemler alınmasını talep eden yeni girişim ve eylemler beklenmektedir.

Garip Bali/Haziran 2021/Berlin