Avrupa kalesi yıkılsın, Frontex kaldırılsın! – Garip Bali

HomeManşetAlmanya

Avrupa kalesi yıkılsın, Frontex kaldırılsın! – Garip Bali

18 Aralık: Uluslararası Göçmenler gününde “Avrupa kalesi yıkılsın, Frontex kaldırılsın!” haykırışları

18 Aralık 1990’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ‘Tüm Göçmen İşçi ve Ailelerinin Haklarının Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme’ kabul edildi. Hükümetlere ulusal yasalarını bu anlaşmayı baz alarak ölçmeleri çağrısı yapıldı.

Ancak on sene sonra Aralık 2000’de BM, ilk Uluslararası Göçmenler Günü’nü ilan etti.

O günden bu yana her sene 18 Aralık gününde göçmenler, mülteciler ve dayanışmacı kesimler mevcut sorunlara işaret etmek için çeşitli eylemler yaparlar

Bu sene ‘Abolish Frontex’ (Frontex kaldırılsın!) isimli bir eylem birliği, Avrupanın öldürücü sınır politikalarını kınamak için Avrupa’nın ve Kuzey Afrika’nın bazı ülklerinde sokak eylemlerine çağrıda bulundu.

Avrupanın 17 kentinde gerçekleşen eylemlerden biri de Berlin’de oldu.

Berlin’de yaklaşık 500 kişilik bir kalabalık yürüyüş yeni hükümet koalisyon ortakları Yeşiller ve FDP (Hür Demokrat Parti) parti merkezlerinin önünde mitingler yaptıktan sonra Federal Parlamento (Bundesttag) ve Başbakanlık (Bundeskanzleramt) binasının önünden geçerek Merkez istasyonda sona erdi.

Bir çok mülteci ve dayanışma faaliyeti sürdüren grupları değişik dillerde konuşmalar yaptılar.

Aşağıda yürüyüş çağrısını türkçe ve almanca yayınlıyoruz.

Garip Bali, Berlin

—————————————————————————————————————————————

Yürüyüş Çağrısı, türkçe

18 Aralık Uluslararası Göçmenler gününde ‘herkese hareket özgürlüğü’ için eylemde bulunmaya çağrıda bulunuyoruz.

Avrupa genelinde haykırıyoruz: Frontex ve temsil ettiği ırkçı sistem kaldırılmalıdır!

1993’den bu yana Avrupa Kalesi’ne ulaşmaya çalışırken 44.764’ten fazla insan öldü.

Trablus’ta, Ekim ayı başlarında 5.000 kişinin tutuklanması ve altı kişinin öldürülmesinin ardından yaklaşık 3.000 mülteci Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK) karargahı önünde protesto yapıyor.

Şu anda Polonya-Belarus sınırında mahsur kalan binlerce insan şiddete maruz kalıyor ve Belarus’a geri itiliyor.

Gazeteciler ve insan hakları aktivistleri, askeri bölge haline gelen ve olağanüstü hal ilan edilen sınır bölgesine alınmıyor.

AB üye ülkeleri ve kurumlarının tepkisi?

  • Polonya, Belarus sınırına 12.000’den fazla güvenlik görevlisi yerleştirdi ve Litvanya ve Letonya’da olduğu gibi bir sınır duvarı inşa ediyor. Berlin Duvarı’nın yıkılmasından 32 yıl sonra Almanya, AB’yi Polonya’yı “dış sınırın güvenliğini sağlama” konusunda desteklemeye çağırıyor.
  • Frontex, insanları işkence ve diğer ciddi insan hakları ihlalleri riskiyle karşı karşıya oldukları Libya’ya geri döndürmek için sözde Libya “Sahil Güvenlik” ile çalışmaya devam ediyor.
  • AB, üyesi olmayan ülkelere kap bekçisi görevini yapmaları için baskı uyguluyor. Üst düzey AB yetkilileri, Belarus’a uçuşları durdurmalarını istemek için Ermenistan, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri ziyaret ediyor.
  • Frontex, İtalya, Yunanistan, İspanya, Batı Balkanlar, Litvanya ve Letonya’da halihazırda konuşlandırılmış olan 10.000 kişilik paramiliter sınır polisini (Daimi Sınır Muhafız Birlikleri) inşa ediyor. Frontex kısa bir süre önce Avusturyalı silah üreticisi Glock ile bu kolorduyu silahlandırmak için bir sözleşme imzaladı.
  • AB, hem insanların göç etmeye zorlayan koşullar yaratıyor ve hem de onları AB’ye almamak için sınırlarını askerileştiriyor. Ve insanları ölüme terk ediyor: Sorunları, adaletsizliği ve iklim değişikliğini körükleyerek ve silah ticaretini teşvik ederek AB’nin kendisi, insanların yurtlarını terk etmeye zorlanmasının sebeplerinden biridir. Aynı zamanda, AB ve üye ülkeleri sınırlarını askerileştiriyor ve yasadışı geri itmeler gerçekleştiriyor.

AB’nin sınır politikası temelde ırkçıdır ve sömürgeci ve kapitalist güç yapılarını pekiştirir. Hiç kimse yasa dışı değildir. Tüm insanlar özgürce hareket edebilmeli ve özgürce yaşayabilmelidir.

Frontex’i ve ajans tarafından temsil edilen sistemi kaldırmak için 18 Aralık uluslararası göçmeler gününde harekete geçin.

Eylem fikirleri ve Frontex konumlarının bir listesini burada bulabilirsiniz: https://abolishfrontex.org/take-action

————————————————————————————————————————————

Demoaufruf auf Deutsch:

Demo am 18.12. um 12 Uhr in Berlin (Bernauer Str / Ackerstr).

Europaweit machen wir deutlich: Frontex und das rassistische System, das es repräsentiert, gehören abgeschafft!

Mehr als 44.764 Menschen sind bei dem Versuch, die Festung Europa zu erreichen, gestorben.

In Tripolis protestieren fast 3.000 Geflüchtete vor dem UNHCR-Hauptquartier, nachdem Anfang Oktober 5.000 Menschen in Massenhaft genommen wurden und sechs Menschen ums Leben kamen.

Tausende von Menschen sitzen derzeit an der polnisch-weißrussischen Grenze fest, wo sie Gewalt ausgesetzt sind nach Weißrussland zurückgedrängt werden.

Journalist*innen und Menschenrechtsaktivist*innen werden aus dem Grenzgebiet ferngehalten, das zu einer militarisierten Zone geworden ist, über die der Ausnahmezustand verhängt wurde.

Werdet am 18. Dezember aktiv, um Frontex und das von der Agentur repräsentierte System abzuschaffen: #AbolishFrontex.

Ideen für Aktionen und eine Liste der Frontex-Standorte findet ihr hier: https://abolishfrontex.org/take-action/