Berlin ve Frankfurt ‘ta 1 Mayıs 2022

HomeManşetAlmanya

Berlin ve Frankfurt ‘ta 1 Mayıs 2022

Berlin’de 2022 1 Mayıs etkinlikleri

1 Mayıs öncesi

Pandemiden sonra Berlinde kitlesel etkinlikler daha yoğun bir şekilde gerçekleşir oldu.

Her sene olduğu gibi bu sene de 1 Mayıs’dan bir gün önce değişik eylemler düzenlendi. Wedding semtinde antikapitalist duruşuyla tanınan ‘Hinde weg vom Wedding’ adlı gruğ ‚krizin hesabını zenginler ödesin’, ‘büyük şirketler kamulaştırılsın’ gibi sölemlerin öne çıkarıldığı bir yürüyüş yaptı. Aynı akşam da feministlerin ‚geceleri tekrar geri alalım’ şiarlı büyük bir yürüyüşü gerçekleşti.

DGB

1 Mayıs günü DGB’nin (Alman Birlik Sendikası) düzenlediği geleneksek sendika yürüyüşü oldu. 5000 kişinin katıldığı yürüyüşte sınıfsal mücadeleye vurgu yapan bir kortej de yer aldı. Ukrayna savaşı bağlamında militarist bir çizgiyi savunan sosyal demokrat ve yeşillerin ağırlıkta olduğu sendika yürüyüşünde SPD’li Berlin Belediye başkanı Giffey’in konuşması ıslıklar ve yumurtalarla protesto edildi.

Zenginlerin semtlerine bisikletli yürüyüş

Öğlen saatlerinde büyük konut sahiplerinin kamulaştırılması için yapılan referandumu kazanan Deutsche Wohnen & Co Enteignen (Berlinin en büyük konut sahibi Deutsche Wohnen ve benzerlerinin kamulaştırılması) inisiyatifin de içinde yer aldığı bir oluşum, ‘kamulaştırma’, ‘yukarıdan aşağıya doğru para dağılımı’ gibi konuları işleyen ve yoksulların kent dışına itilmesini protesto eden üç ayrı noktada başlayıp zenginlerin yaşadığı  Zehlendorf semtine giden geniş katılımlı bisiklet yürüyüşleri düzenlendi.

1 Mayıs şenliği

Pandemiden dolayı iki sene yapılamayan geleneksel Mariannen Platz 1 Mayıs şenliği yine Kreuzberg sol parti şubesi tarafından gerçekleştirildi. Yapılmasına geç karar verilmiş olması nedeniyle eskisi gibi çok fazla standlar yoktu. Daha önceleri bu şenlikte Türkiye ve Kürdistanlı grupların dikkat çeken davullu zurnalı ve ızgara dumanlı ortamlarına tanık olamadık.

Devrimci 1 Mayıs

1987‘den beri pandemiye rağmen aralıksız ve en kitlesel 1 Mayıs yürüyüşü yine devrimci 1 Mayıs yürüyüşü oldu. Geçen sene olduğu gibi bu sene de Neukolln’de başlayan yürüyüş, Kreuzberg’deki Oranienplatz meydanına nihayet olaysız varabildi. En 20.000 civarında insanın yer aldığı devrimci 1 Mayıs yürüyüşü coşkulu ve mücadeleci bir ruhla çevrenin büyük ilgisini çekti. Fakat polis yine edeceğini etti. Polisler, egemen siyaset ve burjuva basınının 1 Mayıs öncesi başlattığı „bu sene de şiddet olayları olacak“ yaygarasını doğru çıkarmak için binlerce insanla dolu meydanın bir çok yerinde birimler (15-20 polis) halinde duruyor, kitlenin arasında ordan oraya gidip geliyor, kimi noktalarda sokağı kapatıyora, birden bire bir tarafa koşup insanları tek tek göz altına alıyor. Ve istenilen tablo kareleniyor: Olay çıktı. Böylece devrimci 1 Mayıs yürüyüşü içeriğinden arındırılıp burjuva kamuoyunda kriminel bir vaka olarak yansıtılıyor. Bu açıkça kasıtlı yapılan provokatif bir politika ve müdahaledir. Göstericiler de tepkilerini haklı olarak şu şekil haykırıyorlar: No justice no peace (Adaletin olmadığı yerde barış da olmaz)

DuvarYazisi. Org  Berlin

Frankfurt`ta 1 Mayıs

1 Mayis isci sinifinin Birlik,Mücadele ve Dayanisma günü Frankfurt da iki farkli zaman ve alanda kutlandi. Sabah baslayan DGB nin insiyatifi ile düzenlenen yrüyüs ve mitinge sendikalar, parti ve örgütler katildilar. Srilanka dan,türkiyeden latin Amerika dan katilimlar dikkat cekti.Savas karsitligi (Ukrayna bayraklari olmadan), iklim ve doganin korunmasi ve daha iyi bir yasam istegi öne cikti. Almanya nin silahlanmasi elestirildi.

Bu 1 Mayis kutlamasindaki katilim düzeyi pandemi öncesindeki kitleselligi yakaladigi söylenebilir.(yaklasik 6000 kisi) Önemli ve güzel olan da anti-kapitalist vurgunun daha yogun olmasiydi. Aksam saatlarinda ise Otonom gruplar tarafindan düzenlenen devrimci 1 Mayis kutlamalari polisin yogun güvenlik önlemleri altinda yaklasik 1000 kisinin katilim ile olaysiz gecti.

DuvarYazısı.Org Frankfurt