7.000 insan Berlin`de sosyal adalet için yürüyüdü

HomeManşetAlmanya

7.000 insan Berlin`de sosyal adalet için yürüyüdü

Sol muhalefetin günümüzde yaşanan sosyal krizlerle ilgili en büyük eylemi 12 kasım günü Berlin’de gerçekleşti.
Yaklaşık 7 bin kişi, krizlerin yükünün emekçilerin sırtına yüklenmesine karşı sokaklara çıktı.

Parlamento dışı sol hareketin değişik grupları aylar önce Berlin’de yeniden paylaşım „Umverteilen“ isimli bir platform kurdular. Yürüyüş çağrısına 50‘e yakın grup/örgüt imza attı.

Yükselen pahalılık ve enflasyon dolayısıyla zor geçmesi beklenen sonbahar ve kış mevsimini protesto eylemleriyle geçirmek amacıyla ilan edilen „heißer Herbst“‘e (sıcak sonbahara) 12 kasım yürüyüşüyle güçlü bir start verilmiş olundu.

Umverteilen isminin ekinde ‘von oben nach unten’ diye yazar. Bunu biz daha önceki yazılarımızda ‘zenginden alınıp yoksula verilsin’ şeklinde tercüme etmiştik.

Yürüyüş bileşenleri mevcut olumsuzlukları eliştirmekle kalmayıp kendi alternatiflerini de bir çok somut taleple ifade ettiler. Daha önce tercümesini yapıp yayınladığımız yürüyüş

Foto: 12 kasım yürüyüşü, Berlin, duvaryayısı.com

Foto: 12 kasım yürüyüşü, Berlin, duvaryazisi.org

çağrısında bir yandan mevcut egemen ekonomik sistem yerine alternatif bir toplum savunulurken bugünden itibaren yerine getirilmesi istenilen hedefler değişik alanlara göre sıralanmıştı.

Öğlen saat 13‘de Marx ve Engels heykelinin yakınında bulunan Neptunbrunnen’da yürüyüş kitlesi toplanmaya başladı. Yaklaşık bir saat süren konuşmalardan sonra yürüyüş, konulara göre oluşan kortejler halinde harekete geçti. Mitte semtinden geçerken Federal Maliye Bakanlığı ve Kreuzberg semtinden geçerken de SPD parti merkezi protestoların hedefi oldu.

Yürüyüşün en ön sıralarında platformun ortak pankartları yer aldı: En büyük pankartta nasıl bir toplum için mücadele verildiği net bir şekilde yazılıydı: ‘Für eine solidarische, klimagerechte und soziale und Gesellschaft’ (Dayanışmacı, iklimi koruyan ve sosyal bir toplum için).

Ön sıralardan sonra sırasıyla şu kortejler yerlerini aldılar. Migrantifa’nın da içinde yer aldığı ‘Nicht auf unserem Rücken“ (krizin yükü sırtımıza yüklenmesin) isimli platformda Kiezkommuneler ve enternasyonalist gruplar bulunuyordu.

Hemen onlardan sonra Türkiyeli sol-muhalif insanların oluşturdukları „Biz de Varız“ adlı yeni bir inisiyatif ve latin amerkalı sol gruplar yer aldılar. „Biz de varız İnisiyatifi“ bu yürüyüş çerçevesinde „savaşa, yoksuluğa ve ötekileştirmeye karşı artık yeter“ pankartıyla kamu önüne çıkmış oldu. Yürüyüşün bitiş mitinginde yaptığı türkçe ve almanca konuşmalarla da geniş bir kitleye seslenebilme şansına sahip oldu. Bu iki konuşmayı yazının ekinde aktarıyoruz.

Ana konuşmaların yapıldığı arabanın hemen ardında kiracılar hareketinin korteji vardı. „Emlak şirketleri kamulaştırılsın, kiralar düşürülsün“ sloganı özellikle bu kortejde en çok atılan slogan oldu. Sağlık elemalarının oluşturduğu kortejde ise son haftalarda süren grev ve mücadele şiarları pankart ve konuşmalar yoluyla ifade edildi. Geniş katılımlı kortejlerden biri de iklim krizine karşı mücadele veren değişik grupların ortak korteji oldu.

Polis baskısını ve şiddetini kınayan bir korteji de „siz bizim değil sistemin güvenliğini sağlıyorsunuz“ eylem platformu oluşturdu. Dünya genelinde eşitsizliği ve sömürüyü elestiren attac ve sendikların alt birimleri de pankart ve bayraklarıyla yürüyüşte bulundular.

Adı bilinen parlamento dışı alman sol gruplarından bazıları şunlardı: Kiezkommunen (yani mahalle komünleri), İnterventionistische Linke, Autonome (Schwarzer Block) ve TOP’du. Aslında hiç bir partinin bayrak taşıması istenmiyor olsa da yürüyüşün en arkasında die Linke partisi bayraklarıyla katıldı.

Yürüyüşten bir hafta sonra yapılacak bir değerlendirme toplantısıyla platformun bundan sonra neler yapacağı konuşulacak.

DuvarYazisi.Org

Fotoğraf: G.Bali

Biz de Varız inisiyatifinin 12 kasım yürüyüşünde yaptığı konuşma: TÜRKÇE  ALMANCA