Scholl kardeşler, 80 Yıl geçti anıları ve mücadeleleri yaşıyor. Ali Şahverdi

HomeManşetAlmanya

Scholl kardeşler, 80 Yıl geçti anıları ve mücadeleleri yaşıyor. Ali Şahverdi

Beyaz Gül, Scholl kardeşler faşizme karşı direnişin sembollerinden oldular.

80 Yıl geçti anıları ve mücadeleleri yaşıyor.

Hitler Faşizmine karşı Beyaz Gül direnişçileri Hans Scholl Sophie Scholl ve Chistoph Probst‘un katledilmelerinin üzerinden 80 yıl geçti.

Nazi Almanya’ sın da ilk defa bir Bölge Vali`si toplum içinde yuhalanıyordu. Tarih 13 Ocak 1943 Nazi dönemi Bölge Valisi Paul Geisler Münih Üniversitesi yeni yıl açılışında yaptığı konuşma sırasında öğrenciler tarafından yuhalanır. Zaten bunun öncesinde sorumlu olduğu bölgede duvarlara yazılan „kahrolsun Hitler “„katil Hitler “ve Beyaz Gül direniş grubunun dağıttığı binlerce savaş ve Hitler karşıtı bildiriler Nazi Vali ‘sinin karizmasını çizmişti.

Gücünü göstermesinin zamanı 19 Şubat’ta gelmişti. Bir gün önce Hans ve Sophi Scholl kardeşler çoğalttıkları 6. bildiriyi Üniversitede dağıttıklarında yakalanmışlardı. Scholl kardeşlerle birlikte Willi Graff da yakalanmış ve İnnsbruck öğrenci kollektifinden Christoph Probst‘ ın yakalanması an meselesi idi.

Geisler derhal parti merkezi şefi ve Hitler`in en güvendiği adamlardan olan Martin Burmann`ı arayıp bunların derhal halk mahkemesinde hızlı biçimde yargılanmalarını talep eder.  Yalnız bir sorun vardır. Tutuklu Hans Scholl ve sınıf arkadaşı Christoph Probst gibi tıp öğrencileri okul tatillerinde Wehrmacht`ta Sıhhiye görevi yaptıkları için askeri mahkemede yargılanmaları gerekiyordu.

Geisler kararlıydı, davanın halk mahkemesine aktarılmasını sağlamalarını ısrarla rica eder. Birkaç saat içinde Bormann Wehrmacht Yüksek Komutanı Willhelm Keitel`i arayıp Vali Geisler`in isteğini yerine getirir ve kendisine iletir.

Nazi Bölge Valisi Geisler, Başsavcı Adolf Bischoff`a haber yollayarak „mahkeme ve cezanın infazı en kısa zamanda burda (Münih`de) olmalı“diye isteğini iletir. Ölüm cezasını kendisi vermiştir mahkeme göstermelik olacaktır.

20 Şubat Cumartesi günü Berlin ‘den trene binen Başsavcı Adolf Bischoff saat 18 de Münih ‘e varır. Derhal gestaponun soruşturma dosyaları üzerinde gece geç saatlere kadar çalışır. Scholl kardeşler ve Christoph Probst‘a ölüm cezası verilebilmesi için yeterli kanıtların olduğunu belirtir ve  iddianamesini ölüm cezası üzerine kurgular.

Tutuklulardan Alexander Schmorell, Willi Graf, Kürt Huber` in ölüm cezaları ve diğer üç kişinin hapis cezalarının verileceği mahkeme Nisan 1943 de görülecekti.

21 Şubat Pazar günü olmasına rağmen Bassavcı Bischoff Münih yerel mahkeme savcısı Friedrich Zeller`i arayarak, gestapo merkezinde gözaltında olan Christoph Probst ve Scholl kardeşlerin tutuklanmasına talep eder.

Savcı Zeller birkaç saat içerisinde tüm istekleri yerine getirir.

Her şey yıldırım hızı ile gelişiyordu.  Mahkeme 22 Şubat Pazartesi günü saat 10 da Münih Adalet Sarayı 253 Nolu salonunda görülecekti.

Mahkeme Başkanı Roland Friesler pazar gecesi Berlin`den Münih`e hareket etmişti. Başsavcı Adolf Bischof Pazartesi sabaha karşı saat 6,30 da Mahkeme Başkanı`nın bulunduğu trene binerek Münih`e varıncaya kadar Friesler`i saat 10 da görülecek dava hakkında bilgilendirmişti. Aynı trende yüzlerce ölüm cezasında imzası olan NS „Halk mahkemesi “hakimlerinden Martin Stier de bulunmaktadır. Stier bu davada Mahkeme başkanı Friesler`in yardımcısı olarak görev yapacaktır. Mahkeme heyetini oluşturan diğer üç yargıç bütün hukuk kurallarını ayaklar altına alacak olan SS grup lideri Frans Breithaupt ve SA Grup liderlerinden Hans Bunge ile Max Kogelmeier idiler.

Naziler, Stalingrad da kızıl orduya yenilmişti Ağustos 1942’den 2 Şubat 1943’e kadar yaklaşık 2 milyon kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

İlk defa yenilgi yaşayan Naziler çılgına dönmüşlerdi.

Beyaz Gül grubunun dağıttıkları bildirilerin halkı etkileyerek 1918 de olduğu gibi kitlesel yürüyüşler ve devrimler olabileceğinden korkuyorlardı.

Mahkemede Hans Scholl bütün suçlamaları üzerine alır, arkadaşı Christoph Propst´un ölüm cezasına çarptırılmasını önlemek ister. Ama mahkeme heyeti üçüne de ölüm cezası vermeye kararlıydı.

Asıl kararlı olan aslında Scholl kardeşler ve Propst idi.

Sophie Scholl, mahkeme başkanı Friesler ve yanındakilerin yüzüne bakarak „ Bizim söylediklerimiz ve yazdıklarımız gibi düşünen çok fazla insan var. Onlar sadece korktukları için söyleyemiyorlar “Hans Scholl` da „ Bugün siz bizi yargılıyorsunuz, yarın bizim yerimizde siz oturacaksınız“diyerek Sophie`nin kulağına eğilerek „yaptıkları maskaralık“ dediği biliniyor.

23 Şubat saat 10 da başlayan davada beyaz gül kurucularından Hans Scholl, Sophie Scholl ve Christoph Propst

ölüm cezasına çarptırılırlar.

Aynı gün öğleden sonra saat 17 de beş dakika içinde infaz edilirler.

Nazi Almanya’sında Mahkemelerde görev yapmış hiçbir hâkim ya da savcı, Batı Almanya`da yargılanmamıştır.

Scholl kardeşler ve Beyaz Gül Faşizme karşı direnişin sembollerinden oldular.

Aradan 80 yıl geçse de onurlu direnişler unutulmaz.

Saygı ve sevgi ile anıyoruz