Berlin’de 8 Mart: Dünya Emekçi Kadınlar Günü

HomeManşetAlmanya

Berlin’de 8 Mart: Dünya Emekçi Kadınlar Günü

8 Mart: Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Berlin örneğinden hareketle bu yıl Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla hangi söylem ve taleplerin öne çıkarıldığına bir göz atalım.

Berlin şu açıdan da bir örnek: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 2019‘dan beri resmi bir tatil günü olarak kabul edildi. Bu seneden itibaren Mecklenburg-Vorpommern eyalatinde de 8 Mart bir tatil günü olarak yürürlüğe girdi. Artık sırasıyla diğer eyaletlerde de 8 Mart’ın işin durdurulduğu bir gün olarak kabul edilmesi beklenen bir şey. Zaten kadınlar yıllardır 8 Mart eylemlerini Streiktag (grev günü) olarak adlandırıyor.

Her sene olduğu gibi bu sene de Berlin’de Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile ilgili bir çok etkinlik gerçekleştiriliyor.

Şu dört yürüyüşün her birine 5 bin kişi bekliniyor:

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) ve hizmet sendikası Ver.di’nin ortaklaşa düzenlediği “Feminist – Dayanışma – Birlik!” başlığındaki yürüyüş Invalidenpark’ta başlayıp Bebelplatz’ta sona eriyor.

Bir diğer büyük gösteri ise Berlin-Tiergarten’deki Cumhuriyet Meydanı’nda 12:00-18:00 saatleri arasında “Birlikte güçlüyüz” sloganı altında gerçekleşecek.

Saat 14:00 ile 19:00 arasında Berlin-Friedrichshain’de “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” sloganıyla bir gösteri yapılacak. Frankfurter Tor’da başlayan yürüyüş Berlin-Lichtenberg’deki kadınlar hapishanesinin önünde sona erecek. Bu yürüyüşe yalnızca FLİNTA’lar davetli, yani: Kadınlar, lezbiyenler, İnter, Non-Binary, Trans und agenderler.

Başka bir protesto yürüyüş ise İran’daki kadınlarla dayanışma göstermek istiyor. Rosa-Luxemburg-Platz’da sabah 11’de başlayan yürüyüş saat 13:30’da Platz der Republik’te sona erecek. Yürüyüşün ana sloganı ise “Dünyanın feministleri birleşin”. Bir önceki akşam Kreuzberg ve Neukölln semtlerinde ağırlıkla iranlı kadınların yer aldığı 500 kişilik bir yürüyüş gerçekleşti. Son aylarda İranda kız okullarına yönelik düzenlenen kimsayal saldırılar kınandı ve „Jin Jiyan Azadi“ solganları atıldı.

Tam da bu konuyla ilgili iranlı bir kadınlar grubunun kaleme aldığı bir yazıyı elimize geçtiğinde türk, kürtçe, farca ve almanca dilinde yayınlayacağız.

Türkiyeli kadınların düzenlediği iki etkinliğin de duyurusunu yapmış olalım:

Kültür ve Sanat Cafe Bavul’da 8 Mart akşamı saat 19:00’da bir buluşma gerçekleşecek. Buluşmanın duyurusunda “Hem üstümüzdeki karanlığı hem de birlikte kuracağımız güzel düşleri ve yarınları konuşalım. Derya Aydoğan’ın moderasyonunu yapacağı, interaktif sohbet akşamı 8 Mart’a özel hazırlanmış şarkılar ile sahneye çıkacak müzik grupları ile devam edecek” deniyor. Cafe Bavul’un adresi Annenstr.13, U Bahn Heinrich-Heine-Str.

Göçmen Kadınlar Birliği de bir gün sonra, yani 9 Mart günü saat 16-19 arasında “dayanışma sınır tanımaz” başlıklı bir açık hava etkinliği düzenliyor. Rathaus Neukölln belediye binasının önünde olacak etkinliğin programında tiyatro, müzik ve konuşmalar yer alacak.

Garip/Berlin, 8 Mart 2023