8 Mart dünya emekçi kadınlar günü – Gülhan Sarıdoğan

HomeManşetMakaleler

8 Mart dünya emekçi kadınlar günü – Gülhan Sarıdoğan

Tüm dünyada 8 Mart emekci kadinlar günü olarak kutlanmaktadir.  Bugüne anlamina veren üc tarihi olay yasanmistir.

1857’de ABD de tekstil fabrikasında çalışan kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerin artırılması talebiyle başlattıkları greve polisin işçileri fabrikaya kapatarak mudahalesi sonrasında  nedeni belirlenmeyen yangında1 20 kadın işçi hayatını kaybetmistir.

1917`de Rusyada devrimin fitilini ateşleyen kadınların başlattığı grevler ve gösteriler, 1908’de yine ABD de sosyalist kadınların başlattığı sendikal haklar seçme ve seçilme hakkı için başlattıkları gösteriler de 8 Mart tarihlidir.

Bu tarihin kadınlar için bir mücadele günü olarak belirlenmesi 2.Enternasyonalde Alman Sosyalist Clara Zetkin`in verdiği öneri sonucu ilk defa 1911 de Danimarka, Almanya, Avusturya, isviçre ve ABD de kutlanmıştır. Ancak 8 Mart’ta değil 19 Mart’ta kutlanmış. Başlıca talepleri ise seçme ve seçilme hakkı olan 1 milyondan fazla kadın o gün sokağa çıkmış. 1921 yılında 8 mart’ın dünya kadınlar günü olarak kabulune kadar dünyanın farklı ülkelerinde kadınlar taleplerini sokağa taşımışlar. (1)

19. ve 20. yy gelişen işçi hareketleriyle beraber kadın hak savunucuları da bu tarihlerde sokağa çıkıp eşit ücret, iş koşullarının iyileştirilmesi, seçme seçilme hakkı gibi temel taleplerle seslerini yükseltmeye başlamışlardır.

Zor koşullarda da olsa kadın dernekleri kurulmuş, sendikalarda örgütlenmistir. 1865’de Leipzig’de 120 kadının katıldığı konferansta kurulan ADF ( Algemeine Deutsche Frauenverein ) ve sendika yönetimine seçilen Paula Thiede gibi  ( 2 ) kadınların mücadelesi kadın hareketini yükseltirken ona kendi mücadele karakterini de vermiştir.

Uzun yıllar yasakların gölgesinde kutlanan 8 Mart ilk defa 1975 yılında BM’in bu yılı kadınlar yılı olarak ilan etmesinin ardından 1977’de tüm dünyada 8 Mart ın dünya kadınlar günü olarak kutlanmasının önündeki engeller her ne kadar kalkmış görünse de hala bir çok ülkede kadınların sokağa çıkıp taleplerini haykırması erkek egemen sistemlerini rahatsız etmekte.

Kısa bir süre öncesine kadar yasaklı olan ( 8 martı, başka bir deyişle bir günü bile kadınlara çok gören Kapitalist sistem kadınları sosyal siyasal  yaşamın dışına iterek, evlere, feodal aile sistemleri içine hapsederek ucuz iş gücü, seks objesi, ailenin namusu olmayı dayatmaktadır.

Dünyada kadınların sayısının erkeklere eşit olmasına rağmen (tek eşitlik burada sağlanmış) gerçek eşitliği 100 küsür yıl sonra da tam anlamıyla alamamış kadınlar.

2. Dünya savaş öncesi ruhunu işçi hareketinden alan kadın hareketi 70’lı yıllara gelindiğinde kapitalist sistem bir çok alanda olduğu gibi kadın hareketini de pasivize ederek farklı sınıflardan politik görüşlerden kadın örgütleriyle dayanışmaya o günün sadece kadınların çiçek beklediği, eğlendiği bir güne indirgemiştir.

Bunu, savaşa, sömürüye, cinsiyetçi politikalara, kadınlara uygulanan şiddete karşı örgütlenen radikal kadın örgütleri 8 Mart’ın ruhuna sahip çıkarak kadın mücadelesini ırkçılığa, sömürüye, tüm dünyada kadınlara karşı uygulanan cinsiyetçi, faşist baskılara karşı dayanışmayı yükselterek 8 Mart’ı olması gerektiği gibi kutlamaktaki ısrarlarını dile getirmekteler.

Yüz yıllardır verilen mücadele sonucu bugün yaklaşık 26 ülkede 8 Mart resmi tatil günü olarak kazanılmıştır.

Bu ülkeler: (3)

ANGOLA

AZERBAYCAN

BURKINA FASO

ERMENISTAN

ERITRE

GÜRCISTAN

GUINIA BISSAU

KASAKISTAN

KAMBOCYA

KIRGIZISTAN

KUBA

LAOS

MADAGASKAR

MOLDOVA

MOGOLISTAN

KUZEY KORE

NEPAL

RUSYA

SAMBIA

TACIKISTAN

TURKMENISTAN

UGANDA

UKRAYNA

ÜZBEKISTAN

VIETNAM

BEYAZ RUSYA

Bu ülkelerin yanı sıra Almanya’nın başkenti Berlin’de de 8 Mart kadınlar günü 2019’dan beri resmi bir tatil günü olarak kabul edilmiştir.

Tüm dünyada kadınların hergün karşı karşıya oldukları, şiddetten, ölümlerden, sömürüden uzak, özgür yarınlara kucak açtıkları 8 mart`ta alanlarda olalım, kadın mücadelesini daha`da yükseltelim.

Unutmayın, bu günü kadınlara kazandıranlar, mücadele alanlarında hayatlarını kaybedenler,  eşlerimiz, sevgililerimiz bize çiçek alsın diye hayatlarını kaybetmediler.

8 Mart mücadeledir, kavgadır, KADINDIR.

Almanya’nın bir çok kentinde 8 Mart eylemleri gerçekleşecek. Bunların bır kısmını Frauenstreik saydasında bulabilirsiniz.

Verilen linkte yer almayan eylemleri de aşağıda sıralıyoruz:

Berlin:

Miting: “An Care Denken“, saat 11-13 arası, Rosa-Luxemburg-Platz (Volksbühne), bütün cinsiyetler katılabilir

Yürüyüş: “We break your borders, we smash your fascism!” saat 15:00, Alliance of Internationalist Feminists,

 

  1. LPD BW Landes zentrale für politische Bildung Baden Württemberg ( Eyalet Politika eğitim merkezi)
  2. IGBCE Gewerkschaft Bergbau,Chemie und Energie ( Kimya,enerji sendikası)
  3. DGB ( Alman sendikalar birliği)

www.DuvarYazisi.org