Herkese kalma hakkı: Berlin’de Panel (4.10.) ve Miting (7.10.)

HomeManşetAlmanya

Herkese kalma hakkı: Berlin’de Panel (4.10.) ve Miting (7.10.)

Fırsat eşitliği aldatmacası yerine herkese kalma hakkı tanınsın kampanyası!

Bir sene önce hükümeti kuran SPD, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN ve FDP’den oluşan koalisyon bir çok konuda olduğu gibi göç ve mülteciler konusunda da iyileştirmeler yapacağı vaadinde bulunudu.

Bu vaadlerin bir algı operasyonundan başka bir şey ifade etmediği çok kısa bir sürede ortaya çıktı.

Koalisyon anlaşmasında göç ve mültecilerle igili öngörülen değişimleri içeren yasa tasarıları birer birer federal parlamentoya sunulmaya başlanıyor.

‘İkamette fırsatlar’ başlıklı yasa tasarısı temmuz başında kabine tarafından kararlaştırıldı. Fakat parlamentonun gündemine alınması ertelendi.

Berlin’de bir çok grubun içinde yer aldığı ‘Fırsat eşitliği aldatmacası yerine herkese kalma hakkı tanınsın kampanyası!’ adlı bir platorm hemen harekete geçti ve ekim başında iki etkinlik gerçekleştiriyor: 4 ekimde olacak panel ve 7 ekimde olacak mitingin çağrılarını türkçeye çevirip yayınlamayı görev biliyoruz.

duvaryazisi.org

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Panele çağrı

Sevgili sorunlarla karşı karşıya olanlar, aktivistler ve dayanışmacı insanlar

Sizi, Almanya’daki göç ve iltica yasalarında yapılması planlanan değişiklikler hakkında bir bilgilendirme toplantısına davet ediyoruz:

4 Ekim 2022 | saat 18:00’de 2. giriş, toplantı salonu 1.katta | Mehringhof – Gneisenaustr. 2a – 10961 Berlin

SPD, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN ve FDP’den oluşan federal hükümet, koalisyon anlaşmasında göç ve mülteci politikası ile ilgili verdiği sözleri hayata geçirmek için 2023’ün sonuna kadar toplam dört yasa paketi planlıyor.

6 Temmuz 2022’de federal kabine bu sözde göç yasalarının birincisini parlamentoya sunmak üzere taslak halinde hazırladı. “Fırsat eşitliği”, “katılım” veya “saygı” gibi kulağa hoş gelen terimlerle göç ve mülteci politikalarında iyileştirmelerden yana olduklarını açıklıyorlar.

Fakat bu terimler gerçekliği yansıtmadığı gibi planlanan göç yasalarında da karşılığını bulmuyor. Trafik Işığı Koalisyonu (TIK), göç ve mülteci politikası konusunda bugüne kadar geçerli olan ilkelere bağlı kalıyor.

Bu ilkeler ise “güvenlik endişeleri”, “sosyal sistemin suistimal edilmesi”, kriminalize etme, izolasyon, ırkçılık, ayrımcılık, haklardan mahrum etme, ikamet hakkı için düzinelerce engel, göç edenleri yalnızca siyasi veya ekonomik çıkar kıstasına göre kabul etme vb..

Bize göre “fırsat eşitliği”, “katılım” ve “saygı”’ya dayalı politikalar farklı olur. Onun için fırsat eşitliği aldatmacası yerine herkese istediği yerde kalabilme hakkı talep ediyoruz.

Bilgilendirme toplantısında, hem kampanyamızı tanıtmak hem de yasa taslaklarını sizinle birlikte inceleyip göçmenler ve mülteciler için pratikte ne gibi olumsuzluklar içerdiklerini ortaya çıkarmak istiyoruz.

Podyum:

Berenice Böhlo (Avukat, göç hukuku)

Bruno Watara (Aktivist, Refugees with Attitudes)

Lorenz Funk (Kub’da danışman)

Moderasyon:

Magdalena Benavente (Migrationsrat Berlin e.V. )

Mülteci örgütleri ve dayanışmacı insanlarla ortak bir çalışmaza davet ediyoruz. Toplantı almanca olacak. İngilizce, fransızca ve türkçe tercüme yapılacak. Diğer dillerde de tercüme sunmaya çalışacağız. Covid 19’dan dolayı maske takılması tavsiye edilir.

Fırsat eşitliği aldatmacası yerine herkese kalma hakkı” kampanyası

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Mitinge çağrı

7 ekim cuma günü

saat 16:00’da

Bundestag önünde Platz der Republik 1, 11011 Berlin

SPD, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN ve FDP’den oluşan federal hükümet, hem koalisyon anlaşmasında hem de önümüzdeki haftalarda parlamentoya sunulacak yasa paketlerinde yer alan “fırsat eşitliği, “katılım” veya “saygı” gibi kulağa hoş gelen terimlerle göç ve mülteciler politikasında iyileştirmelerden yanaymış gibi bir algı operasyonu yapmaktadır. Örneğin koalisyon anlaşmasında şu sözler yer almaktadır: “Herkes eşit haklara sahiptir. Herkes fırsat eşitliğine sahip olmalıdır ve ayrımcılıktan korunmalıdır. Biz çoğulcu, hoşgörülü ve demokratik bir sivil toplumdan yanayız.”

Fakat bu sözler gerçekliği yansıtmadığı gibi planlanan göç yasalarında da karşılığını bulmuyor.

Trafik Işığı Koalisyonu (TIK), göç ve mülteci politikası konusunda bugüne kadar geçerli olan ilkelere bağlı kalıyor. Bu ilkeler ise “güvenlik endişeleri”, “sosyal sistemin suistimal edilmesi”, kriminalizasyon, izolasyon, ırkçılık, ayrımcılık, haklardan mahrum etme, ikamet hakkı için düzinelerce engel, göç edenleri yalnızca siyasi veya ekonomik çıkar kıstasına göre kabul etme vb. İbarettir.

En az 60 yıllık göç sürecinden sonra halen kısıtlayıcı göç yasalarıyla ve hizaya getirilme kurallarıyla yaşamaktan bıktık.

Kısıtlayıcı göç yasalarını protesto ediyoruz.

Taleplerimiz:

Fırsat eşitliği aldatmacası yerine herkese kalma hakkı!

Yabancılar yasası gibi özel yasalar kaldırılsın!

Sınırlar açılsın, herkese hareket özgürlüğü tanınsın!

Kayıt altında olmayanlar legalleştirilsin! Pasaportsuz olmak, insanı yasa dışı kılmaz!

Yurt dışı edilmeler durdurulsun!

Göçün ve göçmenlerin kriminalize edilmesine son verilsin!

Irkçı entegrasyon politikaları yerine herkese katılım, söz, yetki ve karar hakkı tanınsın!

Herkese insan onuruna yakışır iş, konut, eğitim ve sağlık imkanları sunulsun!

Bu hedeflere ulaşılmadığı sürece en azından haklarımızı parça parça da olsa mücadele ile elde edeceğiz.

Fırsat eşitliği aldatmacası yerine herkese kalma hakkı tanınsın kampanyası!