Füsun Demirel ile söyleşi. DuvarYazısı.org

HomeManşetKültür Sanat

Füsun Demirel ile söyleşi. DuvarYazısı.org

 

Sanatcı 1958 yılında Ankara’da dünyaya gelmiş. Perugia Yabancılar Üniversitesi ve Roma Dramatik Sanatlar Akademisi Tiyatro Bölümü’nden mezun. 1980 yılında Almanya Berlin Kollektiv Theater’da Vasıf Öngören’in yazıp yönettiği Zengin Mutfağı oyunuyla sanat hayatına başladı. Sanatcı Çevre Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare, Dostlar Tiyatrosu’nda sanat yaşamını sürdürdü. 1984 yılında Atıf Yılmaz’ın Bir Yudum Sevgi filmi ile tiyatrodan sinemaya geçiş yaptı. 70’e yakın filmde yer alan Füsun Demirel sonraki yıllarda özellikle Züğürt Ağa, Uçurtmayı Vurmasınlar ve Büyük Adam Küçük Aşk gibi filmler ile Sıdıka ve Şaşıfelek Çıkmazı gibi dizilerdeki rolleriyle izleyiciler karşısına çıktı. Füsun Demirel 1996 yılında ÇASOD başkanlığını’da yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi direnişine destek veren 256 Tiyatro sanatcının imzaladığı bildiride imzası olan Füsun Demirel muhalif kimliği ile‘de tanınmakta. Sanatcı, Türkiye‘deki Feminist-Kadın hareketinin desdeklemesi, toplumsal ve siyasal baskılanmalara karşı sesini yükseltmesiylede tanınmakta.

08 Mayıs 2020 tarihinde Evim Kepenek tarafından bianet.org sitesinde yayınlanan bir söyleşide Füsun Demirel şu sözlerle kendini ifade etmekte: ” Cezaevlerinde çocuklarıyla kalmak zorundaki annelerin, engelli veya çaresiz hastalık sahibi evlatları olan annelerin, madde bağımlısı gençlerin annelerinin, evladı kaçırılan, kaybedilen, istismara uğrayan ve öldürülen çocukların annelerin, homofobi ile mücadelede evlatlarının yanında olan LGBTİ+ annelerinin, manasız savaşlarda ölen askerlerin annelerinin, Cumartesi Anneleri’nin Anneler günü kutlu olsun. O anneler birer kahraman kadındır. (EMK/AÖ)

DuvarYazısı.Org, önümüzdeki dönemler’de farklı toplumsal alanlardaki muhalif kesimlerle yapacağı söyleşileri sizlerle buradan paylaşacak. Pandemi öncesinde sık sık yurtdışında, özellikle Almanya’dada sanatsal faaliyetlerini sürdüren Füsun Demirel ile yaptığımız bu ilk söyleşiyi sizlere sunuyoruz.

duvaryazisi.org