Doçent Dr. Çağhan Kızıl ile Pandemi süreci ve etkileri üzerine bir söyleşi

HomeManşetPolitika

Doçent Dr. Çağhan Kızıl ile Pandemi süreci ve etkileri üzerine bir söyleşi

Doçent Dr. Çağhan Kızıl ile Pandemi süreci ve etkileri üzerine bir söyleşi:

 

Söyleşide nelere değiniliyor?

Doçent Dr. Çağhan Kızıl yaptığımız söyleşide“pandemi süreci  hepimizi etkilediği ve Korona`nin genetik bir yönününde olduğu için bu sürece dahil olmuş oldum“ diyor. Pandemi`nin başlamasının biyolojik bir durum olduğunu ancak pandeminin devam etmesi ve bu kadar yayılmasının ise politik bir tercihten kaynaklandığını, bunun`da bizim insanı duruşumuzu belirlediğini`de söyleşide belirtiyor.

Ayni zamanda, pandeminin herkesi eşit bir şekilde etkilemediğini dolayısıyla pandeminin giderek biyolojik olmaktan çok sınıfsal bir yön kazandığını söylüyor. Çağhan bu sınıfsal yöne evrilmesininde virüsün kendisinin değil, hükümetlerin ve devletlerin politik tercihlerinden kaynaklandığını bunun kapitalizm ile alakalı olduğunu dile getiriyor.

Doçent Dr. Çağhan Kızıl kimdir?

Doçent Dr. Çağhan Kızıl 1981 doğumlu. ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden 2003 yılında mezun olmuş. 2003 yılında ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nü bitirdikten sonra 2005 yılında Almanya’nın Göttingen kentindeki Max-Planck-Institute for Biophysical Chemistry’de yüksek lisansını tamamladı. Doktora derecesini, Almanya’nın Tübingen kentindeki Max-Planck-Institute for Developmental Biology’de Nobel ödülü sahibi Christiane Nüsslein-Volhard’ın labında, doku yenilenmesinin moleküler mekanizmaları üzerine yaptığı araştırmalarla 2009 yılında elde etti. Doktora sonrası araştırmalarında zebra balığı modelini kullanarak beynin kendini yenilemesinin moleküler mekanizmalarını araştıran Dr. Kızıl, bu süre içinde kök hücrelerin doku yenilenmesini başlatması için gereken birçok yeni genetik mekanizmayı keşfetti. Bu çalışmaları sonucunda, 2013 yılında Almanya’nın enprestijli ödüllerinden biri olan Helmholtz Topluluğu Genç Araştırmacı Ödülü’nü alarak Alman Norodejeneratif Hastalıklar Merkezi DZNE’de kendi araştırma laboratuvarı Kızıl Lab’ı (www.kizillab.org) kurdu.  Daha geniş bilgi için: https://www.odtumd.org.tr/arsivler/tag/doc-dr-caghan-kizil

DuvarYazısı.Org