Solingen katliamının üzerinden 30 yıl geçti – Ali Şahverdi

HomeManşetAlmanya

Solingen katliamının üzerinden 30 yıl geçti – Ali Şahverdi

28 Mayıs 2023 Ali Şahverdi

Solingen katliamının üzerinden 30 yıl geçti.

29 Mayıs 1993, Solingen’de Genç ailesinin evi faşister tarafından kundaklanmış, aile fertlerinden Hülya, Hatice, Saime Genç, Gülüstan Öztürk ve Gürsün İnce yanarak can verdiler.

Solingen katliamı, Almanya’da kurumsal olarak sürdürülen göçmen düşmanı ırkçı „yabancılar“ politikasının bir sonucudur.

Yıllarca yabancılar ve iltica yasalarının sertleştirilmesi için parlementoda sürdürülen tartışmalar ve günlük basının manşetlerinden düşürmediği bir ortamda gerçekleşti Solingen katliamı.

Ağustos 1992‘de Rostock Lichtenhagen, 23 Kasım 1992 de Mölln`de gene Türkiyelilerin kaldığı bina kundaklandı. 10 yaşındaki Yeliz Aslan, 14 yaşındaki Ayşe Yılmaz ve 51 yaşındaki Behide Aslan yanarak can verdiler.

Nazi saldırılarına hergün yenisi ekleniyordu, Hoyeswerda, Rostok,Barnadenburg ve Mölln saldırıları sonrasında 26 Mayıs 1993 tarihinde Almanya federal meclisinde Anayasada İltica hakkını garantiye alan 16. maddesi değiştirildi. Üç gün sonra 29 mayıs 1993 de Soligen katliamı oldu.

İltica yasa hakkının kısıtlanması üzerinde sürdürülen tartışmalar Nazilerin dalga dalga saldırılarının yoğunlaşmasına zemin hazırlamıştır.

Dönemin Başbakanı Helmut Kohl, bu saldırılarda hayatını kaybeden insanların ne cenaze törenlerine katılmış ne de olay yerine gitmiştir.

Soligen ne ilk ne de son oldu. Almanya’da 1945 den bugüne kadar 300‘ün üzerinde insan ırkçı saldırılar sonucu hayatını kaybetti.

NSU nazi örgütünün katlettiği 10 kişi, Hanau;da katledilen dokuz kişi ve daha niceleri ...

Evet acılarımız büyük, ama yaşanan bu acılara rağmen geçen yıl kaybettiğimiz Mevlüde Genç hep halklar arasıda barışçıl bir yaşamı savundu.

Mağdurlar barış içinde ortak yaşamdan yana fakat gündelik ırkçılık ve kurumsal ırkçılık yakamızı bırakmıyor. Günümüzde yeniden alevlenen göçmenler tartışması var, ırkçı parti ve gruplar güçlenmeye devam ediyor.

Kaybettiklerimizi anarken, ırkçılığa karşı anti-faşist mücadele hattı güçlenmediği sürece acılarımıza yenileri eklenebilir. Bunun önüne geçmek bu ülkede yaşayan bütün demokratların anti-faşistlerin asgari müştereklerde bir arada olmasından geçer.

Solingen’de hayatlarını kaybeden Hülya Genç, Hatice Genç, Saime Genç, Gülüstan Öztürk, Gürsün İnce`yi saygı ile anıyoruz.