17 yaşındaki Dilan’a ırkçı saldırı

HomeManşetAlmanya

17 yaşındaki Dilan’a ırkçı saldırı

17 yaşındaki Dilan Sözeri 5 şubat cumartesä günü Berlin’in Prenzlauerberg semtinde bir tramvay durağında 40-50 yaşlarında alkollü üç erkek ve üç kadın tarafından ırkçı bir saldırya uğradı. Dövülen, yaralanan, hakarete uğrayan ve travma geçiren Dilan hastahaneye kaldırıldı.

Almanya’da doğmuş büyümüş bir gencin „pis yabancı“ gibi ırkçı sözlerle karşılaşması, hakarete uğraması ve de dövülmesi çok acı bir olay. Bedensel yaralanmanın ötesinde onurunun zedelenmesi açısından daha ağır bir vaka.

Polis, basına yaptığı ilk açıklamada Dilan’ın maske takmadığı için bir münakaşaya girdiği ve dövüldüğü tespitinde bulundu. Basın da bu açıklamayı sorgulamadan yayınladı. Örneğin dpa, Focus, Tagesspiegel ve die Welt gibi ajans, dergi ve gazeteler. Fakat olayın tam ters bir şekilde geliştiği ise çok geçmeden ortaya çıktı. Polisin olayları nasıl çarpıttığına ve mağduru suçlu duruma düşürdüğüne yine sahit oluyoruz. NSU cinayetlerinden ve diğer ırkçı-faşist saldırılardan halen ders çıkarılmadığını görüyoruz.

Ama Dilan kendi olanaklarıyla olayın vahimiyetini ve yaşadıklarını duygu dolu bir video ile kamuyona yansıtmayı başardı. Instagram hesabında yayınladığı video 8,5 milyon kez izlendi.

Bu, toplumda ırkçılığa, ayrımcılığa ve ötekileştirmeye karşı -özellikle genç nesillerde – büyük bir duyarlılık ve dayanışmanın olduğunu gösteriyor.

Video’yu şu linkte izleyebilirsiniz: Dilan’ın videosu

Oluşan kamuyo karşısında zor durumda kalan polis, ilk açıklamasını düzeltmek zorunda kalıyor. Olay akşamı üç şüpheli erkeğin yakalandığı  da açıklanıyor. Devlet kurumlarının daha ağır eleştirilere maruz kalmaması için Berlin Belediye başkanı Giffey da devreye girmiş, Dilan’a dayanışmasını bildirip buluşma teklifinde bulunmuş.

Bu olayda, düzelmesi gereken toplumsal bir sorun bir kez daha ortaya çıkıyor: Olay esnasında çevrede bir çok insan bulunuyor olmasına rağmen kimse müdahale etmemiş.

Dilan’a geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, ırkçı-faşist saldırılara karşı örgütlü olmanın gerekliliğinin altını bir kez daha çizmek isteriz. Bu çerçevede devlet kurum ve görevlilerinin olayı bireyselleştirmelerine ve genel ırkçı politikalardan arınmış bir şekilde yorumlamalarına karşı uyanık olmayı da temmeni ederiz.

Duvayazisi.org / Garip Bali / Berlin