27. Türkiye Almanya Film Festivali başlıyor

HomeManşetHaberler

27. Türkiye Almanya Film Festivali başlıyor

27. Türkiye Almanya Film Festivali başlıyor

Önce filim günleri olarak başlayan ve sonra Türkiye – Almanya film festivali olarak her yıl Almanya`nın Nürnberg şehrinde sinemaseverlerle film ve sanatçıları buluşturan festival, 27. Programıyla 10 Mart´da başlıyor.

Bugüne kadar bir çok ülkeden sinema sanatçılarına ev sahipliği yapan festival, artık Şehrin vazgeçilmez kültür etkinlikleri arasında yerini aldı.

Interform`un düzenlediği Festival gazetesinde, Festival Başkanı Adil Kaya, yazdığı giriş yazısınya 80`li yılları hatırlatarak başlıyor:

Yıl 1982 Almanya`da iç karartıcı bir dönemden geçiyorduk. Bir yandan Afganistan`daki Sovyet işgali devam ederken, diğer yandan NATO’nun Avrupa`da yeni atom başlıklı füzelerini yerleştirme kararının yarattığı öfke ve nükleer Dünya savaşı endişesi dorukdayken, Türkiye`de askeri cunta bütün şiddetiyle yüz binlerce kişinin insanlığını elinden alma, milyonlarca aileleri parçalamaya devam ediyordu.

O dönemin genç Alman-Türk kuşağını iki önemli olay derinden etkilemiştir: Almanya`daki silahlanmaya karşı milyonlarca göstericinin sokaklara dökülmesi, otobanları kapatması, barış için müthiş bir sivil toplum ayaklanmasını başlatmaları ve YOL filminin 82`nin sonbaharında sinemalara gelerek aylarca kapalı gişe oynamasıydı.

Yılmaz Güney ve arkadaşlarının askeri cunta dönemine rağmen Şerif Gören`ìn yönetmenliğinde, Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün gibi oyuncularla ve Zülfü Livaneli`nin büyüleyici film müziğiyle yarattıkları „YOL“ evrensel film sanatının yanı sıra bütün Dünya`ya askeri despotizm döneminde cesaretli bir duruş sergilemenin sanatsal yolunu gösteriyordu….“ diye devam ediyor.

Bu yıl Festivalin onur ödülü sahipleri yönetmen Şerif Gören ve Michael Verhoeven Nürnberg`de olacaklar.

Festivalde, uzun metraj film yarışması, kısa film yarışması sonunda ödüllerine kavuşacaklar.

Ayrıca her yıl İnsan hakları ve demokrasi adına Mahmut Tali Öngören ödülü için seçilen 6 film yarışacak.

2023 Festival söyleşilerinde: Yazar, Zeynep Oral, Edzard Reuter ve Can Dündar yer alacak.

27. Türkiye- Almanya film festivali, 10 Mart 2023 Cuma günü Tafelhalle de başlayacak. 18 Mart`da Almanya kültür bakanı Claudia Roth ve Nürnberg kültür dairesi başkanı Prof. Dr. Julia Lehner`in katılıacağı ödül töreninden sonra 19 Mart Pazar günü sona recek.

Festival programı kakkında geniş bilgi: www.fftd.net

Ali Şahverdi/Nürnberg, Mart 2023